Best practice

Naša priča o uspješnoj suradnji

Camelia – Litva

Ekspertni tim Pharma Experta realizirao je s vodećim ljekarničkim lancem u Litvi (Camelia) dva značajna projekta:
 
 1. Uvođenje globalnog okvira za testiranje kompetencija ljekarnika zajedno s treningom za procjenjivače kompetencija
 2. Novi model ljekarničke skrbi u okviru dodatnih ljekarničkih usluga 
 
24. 01. 2015. održat će se  konferencija za 450 voditelja ljekarni kojima će se predstaviti Globalni okvir kompetencija za ljekarnike. Odmah nakon konferencije dvadeset procjenjivača kompetencija prvi put evaluirat će razinu kompetencija ljekarnika u Litvi i to u područjima: ljekarnička skrb, javno zdravstvo, organizacija i menadžment te osobne i profesionalne kompetencije. 
 
Drugi projekt: novi model ljekarničke skrbi u okviru dodatnih ljekarničkih usluga – ljekarne Camelia kao vodeći lanac u  Litvi odlučili su proširiti spektar svojih usluga prema pacijentima u skladu sa svjetskim trendovima u ljekarničkoj skrbi; nove usluge uključuju provjeru trenutnog statusa pacijenta i učinkovitosti terapije, savjetovanja, kontrolna mjerenja, reviziju medikacijske povijesti i racionalnu farmakoterapiju; to su samo neki od segmenata koje smo u Pharma Expertu razvili za naše partnere u Litvi.  
 
Jurate Svarcaite – Pharmaceutical Care Programme Manager u ljekarničkom lancu Camelia zajedno sa svojim timom koristi svoje međunarodno iskustvo u implementaciji ovih promjena u ljekarničkom lancu Camelia. Camelia će u okviru pilot projetka u suradnji s litvanskim Ministarstvom zdravlja otvoriti mogućnost da ove usluge postanu novi standard za ljekarne u Litvi. 

Global Competency Framework u Srbiji

Još 2009. Pharma Expert započeo je suradnju s Zdravstvenom ustanovom „Apoteke Subotica“ koja je pokrenula prijevod i validaciju Globalnog okvira za evaluaciju kompetencija ljekarnika (GbCF). Nakon uspješnog pilot projekta i održane konferencije u Subotici 2012. na kojoj je dr. sc.  Arijana Meštrović bila glavni predavač i moderator, Farmaceutska komora Srbije osnovala je radnu grupu predvođenu mag. pharm. Svetlanom Stojkov koja je dokument pripremila i on je prihvaćen na nacionalnoj razini. Farmacetska  komora Srbije danas nastavlja suradnju s Pharma Expertom na ovom području te su u pripremi edukacije procjenjivača kompetencija i regionalni projekti širom Srbije.  
 
U suradnji s tvrtkom Farmalogist 2012. održali smo niz edukacija širom Srbije u kojemu je sudjelovalo više od pet stotina farmaceuta predstavljajući primjenu Globalnog okvira kompetencija ljekarničke prakse. Ova suradnja se nastavila 2013. i 2014. u okviru godišnjeg simpozija u kazalištu Madlenianum u Beogradu koje okuplja više od šest stotina farmaceuta iz cijele Srbije. Dr. sc. Arijana Meštrović bila je plenarni predavač iz područja ljekarničkih kompetencija i ljekarničke skrbi.

Turska farmaceutska asocijacija

Na poziv Turske farmaceutske asocijacije dr. sc. Arijana Meštrović bila je plenarni predavač na nacionalnom farmaceutskom kongresu u Ankari, gdje je s globalnim liderom u području kontinuiranog profesionalnog usavršavanja (CPD) g. Mike Rousom iz SAD-a prvi put predstavila koncept cjeloživotnog usavršavanja za ljekarnike u Turskoj. Na radionici je bilo prisutno više od dvije stotine vodećih stručnjaka na području farmacije u Turskoj a u okviru suradnje s Turskom farmaceutskom asocijacijom Pharma Expert nastavlja s aktivnostima implementacije novih oblika edukacije za turske ljekarnike. Novi projekti pokrenut će se početkom 2015. u segmentima kontinuirane edukacije, evaluacije ljekarničkih kompetencija i uvođenja novih usluga u okviru ljekarničkih usluga u Turskoj. 

Cipar Near East University

U suradnji s NEU (Near East University) u Nikoziji, pokrenuta je suradnja između tvrtke Pharma Expert, ACPE (Accreditation Council for Pharmacy Education) i nacionalnih farmaceutskih  organizacija na Cipru tijekom 2014. 
 
Suradnja je uključivala dvije pripremne radionice u veljači i travnju 2014. na kojima su se vodeći stručnjaci u ovom području educirali o kontinuianom profesionalnom usavršavanju i trendovima kontrole kvalitete edukacije u farmaciji. 
 
U prosincu 2014. u okviru ove suradnje održat će se se skup dekana fakulteta farmacije sa Cipra, Turske, Madžarske i Malezije na kojem će zainteresirani sudionici upoznati moguće načine akreditacije i certifikacije svojih fakulteta s centralnom temom – osiguranja kvalitete u dodiplomskoj nastavi studija farmacije. 
 
Predavači dr. sc. Arijana Meštrović i g. Mike Rouse predvodit će ove radionice 5. i 6. prosinca u Kyreniji na Cipru. Dr. sc. Arijana Meštrović stalni je suradnik fakulteta Near East University - studija farmacije na Cipru, gdje studentima međunarodnog studija farmacije predaje ljekarničku skrb i stručnu praksu. Studenti dolaze iz Turske, Cipra, Sirije, Iraka, Pakistana i drugih zemalja. Profesorica Rumeysa Demirdamar, dekanica fakulteta, pokrenula je ove promjene u suradnji i na poticaj Pharma Experta.  

ZU Farmacia

ZU Farmacia jedan je od naših najvećih partnera. 
 
Dr. sc. Arijana Meštrović provela je pet dinamičnih godina kao voditelj edukacije u ZU Farmacia, ljekarničkom lancu koji danas broji osamdesetak ljekarni i specijaliziranih trgovina širom Hrvatske. Farmacia je prvi ljekarnički lanac u Hrvatskoj koji je pod vodstvom dr. Meštrović uveo evaluaciju kompetencija za svoje ljekarnike i tehničare još 2009. godine. Edukacijski programi kreirani prema potrebama ZU Farmacie doveli su do razvoja kompetencija u području ljekarničke skrbi, organizacije i menadžmeta te je ZU Farmacia postala nacionali lider u uvođenju dodatnih usluga za pacijente u ljekarnama. 
 
Ove je rezultate dr. sc. Arijana  Meštrović objavila u AJPE (American Journal of Pharmaceutical Education) i predstavila na svjetskim kongresima farmacije 2010., 2011. i 2012. Pokrenuti su projekti „Škola nepušenja“, „Škola zdravog mršavljenja“, usluga „Osobni ljekarnik“ te savjetovalište za kontracepciju i hitnu kontracepciju. 
 
Pod vodstom dr. sc. Arijane Meštrović pokrenuti su projekti pružanja individualne usluge u racionizaciji farmakoterapije te se doprinos ljekarnika u skrbi za pacijenta počeo dokumentirati u obliku portfolia magistri farmacije. Tako danas ljekarnici ZU Farmacie imaju dokumentirane rezultate svojih usluga unazad 5 godina. Zu Farmacia je zbog ovih inicijativa 2010., 2011. i 2012. godine nagrađena od HALMED-a (Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode) kao ljekarnička ustanova koja na godišnjoj razini prijavljuje najveći broj nuspojava na lijekove i dodatke prehrani. 

Pliva – Teva

Pharma Expert surađuje s HFD-om i tvrtkom PLIVA Hrvatska na području edukacije ljekarnika od 2013. godine u područjima ljekarničke skrbi za pacijente s astmom i pacijente s kardiovaskularnim bolestima, te hipertenzijom, dijabetesom i dislipidemijom. 

Pharma Expert sudjelovao je na Regionalnom farmaceutskom forumu JIE (Jugoistočna Europa) 2013 u organizaciji tvrtke PLIVA Hrvatska, na kojem su sudionici iz regije raspravljali o važnosti uvođenja novog modela ljekarničkih usluga čime je potaknuta inicijativa reforme hrvatskoga ljekarničkog sustava. 

Kolaborativna praksa - Kako liječnik i ljekarnik suradnjom mogu unaprijediti skrb za svojeg pacijenta? - Pharma Expert sudjelovao je na zajedničkoj edukaciji za liječnike obiteljske medicine i ljekarnike u organizaciji Medicinskog fakulteta u Splitu i PLIVE. Ovaj projekt je bio prvi takve vrste u Hrvatskoj i sudionici su iskazali veliko zadovoljstvo sudjelovanjem te potrebu da se planiraju daljnje aktivnosti u budućnosti. 

 

 

 

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo

Pharma Expert je dugododišnji suradnik HFD-a. Dr. sc. Arijana Meštrović članica je upravnog odbora Sekcije za javno  ljekarništvo, te podružice Zagreb, te je dugogodišnja suradnica Farmaceutskog  glasnika u kojem redovito objavljuje stručne članke. 
 
Sudjelujemo u organizaciji tečajeva trajnog usavršavanja te godišnjih savjetovanja farmaceuta a trenutno su najveće aktivnosti posvećene organizaciji petog kongresa farmacije koji će se održati 2015. u Rovinju. Dr. Meštrović dobitnica je nagrade HFD-a za izniman doprinos razvoja ljekarništva u Hrvatskoj 2011. godine. 

Kontakt

Pošaljite mail...
 • Savršena prezentacija koja možda na momente navodi "laboratorijske uvjete" ali svakako jako stimulativno. Bit će mi drago sudjelovati u sljedećim edukativnim projektima. Edukacije ove vrste su potrebne i dobrodošle jer nas podsjećaju da trebamo posegnuti i za vještinama koje možda imamo ali ih slabo koristimo. Edukativno, zanimljivo. Sve je bilo odlično, vrlo motivirajuće. PREZENTACIJA
  KOLEGICE IZ PRAKSE, KONAČNO. Vrlo znalački i ugodno.
 • Oduševljeni smo prezentacijom o prodaji na tako zanimljiv način. Sve najbolje. Ugodno sam iznenađena. Oduševljena. Predivno iskustvo! Savršeni ste! Hvala vam na svemu!
 • Divna predavačica! Hvala! Bilo bi lijepo neko predavanje iz područja aromateapije i dermokozmetike. Odlično! Nadamo se daljnjoj edukaciji... Aromaterapija, kardiovaskularne bolesti itd. Današnja edukacija je jedna od boljih, ponajviše zbog detaljnog objašnjenja te praktičnog dijela. U budućnosti bih želio više ovakvih edukacija.
 • Izuzetno zadovoljna prezentacijom i predavanjem. Radujem se sljedećoj. :-)
  Jako sam zadovoljna što sam prisustvovala ovoj edukaciji, puno toga sam naučila što ću moći primijeniti na radnom mjestu.
 • Edukacija je bila korisna kao i uvijek, nešto sam novo čula i naučila. Osvijestila je ozbiljnost konkretne tematike i važnost mojeg djelovanja u tom cijelom lancu - pacijent - doktor - ljekarnik. Hvala! Od mr. Arijane uvijek možemo naučiti nešto novo i na interesantan način zna prenijeti svoje veliko znanje i iskustvo.
 • Jako sam zadovoljna što sam imala prilike sudjelovati, stekla sam nova znanja i najvažnije, motivaciju za daljnji rad. Sve pohvale predavaču za kvalitetno predavanje i bogato iskustvo u praksi. Edukacija je bila jako poučna a dr. Arijana Meštrović je opet dokazala da je savršeni predavač. Korisno, praktično, zanimljivo! Svaka čast!
 • Tečaj je bio odličan, koristan i jedva čekamo sljedeći. Veoma sam zadovoljna, nadam se da ćemo uspjeti animirati naše pacijente i prenijeti nam naša novousvojena znanja i vještine. Predavač odličan, vrlo stručan. Tečaj u svakom pogledu vrlo koristan.
 • Nevjerojatno s kojim entuzijazmom prenosite svoja stečena znanja i iskustva i dajete nam snagu za novine s kojima se suočavamo i želimo suočiti. Kao i obično, izvanredno prezentirano. I dalje bi bilo veoma korisno biti na ovakvim predavanjima. Uobičajeno jako dobro izvedeno i vrlo poticajno za svakodnevni rad u ljekarni. Molila bih dodatne edukacije vezane za rješavanje konkretnih slučajeva i uočavanje interakcije lijekova. Bilo bi lijepo kad bismo napravili predavanja vezana za terapiju određenih bolesti gdje bi nam se prezentirala terapija, smjernice i glavne nuzpojave lijekova uključenih u terapiju, za hipertenziju, astmu, dijabetes... I na kraju rješavali konkretan slučaj. Hvala vam!
 • Jako zanimljivo i poučno, nadam se da će biti još edukacija... Npr. O prehrani, kozmetici ili aromaterapiji. Zadovoljni smo prezentacijom jer do sada nismo imali ovakve edukacije. Naučili smo nešto novo i trudit ćemo se prenositi naučeno znanje. Hvala!
 • Divna predavačica! Hvala! Bilo bi lijepo neko predavanje iz područja aromateapije i dermokozmetike. Odlično! Nadamo se daljnjoj edukaciji... Aromaterapija, kardiovaskularne bolesti itd. Današnja edukacija je jedna od boljih, ponajviše zbog detaljnog objašnjenja te praktičnog dijela. U budućnosti bih želio više ovakvih edukacija.
 • Zaista, bez ikakvog pretjerivanja, mr. Arijana zaslužila je čistu peticu!!! Bilo bi dobro da na sljedećim predavanjima bude tečaj o prehrani, što obuhvaća probleme gastritisa, helicobacteri pil., višak kiseline, zatim homeopatija, aromaterapija. Hvala!!!
 • Odlično prezentirano, jako zadovoljna. Vrlo poučno. Zadovoljstvo je naučiti, kad se ima od koga tko zna tako prezentirati. Najbolja edukacija do sada, naučila mnogo toga što dosad nisam znala i odmah ću to početi primjenjivati na pacijentima. Hvala!
 • S obzirom da imam astmu, mogu pohvaliti radionicu - astma. Upoznala sam se s novim detaljima koji će mi u budućnosti koristiti da promijenim način razmišljanja i uvedem nove "smjernice" što se tiče same bolesti s kojom živimo, te ću se potruditi da svoja nova iskustva podijelim s ostalim pacijentima; isto tako da povećem prodaju samih uređaja, tj. inhalatora i skupa sa svojim kolegama privedemo ovu godinu kraju s uspješnim rezultatima. Svaka pohvala mentoru i svim prisutnima. Veselim se sljedećoj radionici.
Pharma Expert d.o.o.
Dunjevac 2, 10 000 Zagreb, Croatia

Dr. sc. Arijana Meštrović, MPharm
Competency Development Manager
Consultancy and Education
t: +385 1 3704 797
m: +385 91 6307 116
arijana.mestrovic@pharmaexpert.hr

Tomislav Meštrović, mag. iur. 
Director
Consultancy and Education
t: +385 1 3704 797
m: +385 91 2532 863
tomislav.mestrovic@pharmaexpert.hr

Copyright © Pharma Expert d.o.o.. Sva prava pridržana.